2019-10-07

Nagy Ádám formatervező a Birosign számára tervezett digitális tollal idén Red Dot díjat vehetett át Szingapúrban. Az idei Red Dot díjakat összesen 46 ország 4218 pályaműve közül választották ki és a terv a 214 díjazott egyike lett.

A tollról:

A Birosign által fejlesztett és szabadalmaztatott toll lehetővé teszi az ügyfelek azonosítását a kéz mikromotoros mozgása alapján, amire a világszerte óriási károkat okozó visszaélések miatt egyre nagyobb szükség van. A toll fejlesztése során a tervezők nagy hangsúlyt fektettek az egyedi biztonsági megoldások mellett, a megfelelő forma megalkotására, aminek a használhatóság szempontjából is jelentősége van.

A vezeték nélküli és speciális aláírófelületet nem igénylő toll, a nagy érzékenységű szenzorok és az adaptív kiértékelő algoritmus segítségével, a jelenleg a piacon megtalálható eszközöktől eltérő elven működik. Az aláírás közben végzett egyedi mozgás nem utánozható és nem is tulajdonítható el, szemben a klasszikus biometrikus jegyeket használó eljárásokkal.

A technológia többek között a pénzügyi, telekommunikációs és állami szektorban jelenthet biztonságos, hatékony és kényelmes azonosítást. A Birosign nem másra vállalkozott, minthogy Bíró László nyomdokaiba lépve újragondolja a toll funkcióját és az aláírásunk jövőjét.

A tervező szavai:

„A digitális világban sok használati tárgyunk vesztette el jelentőségét, amelyek a kultúránk részét képezik. Néha azonban, a modern technológiának köszönhetően bizonyos tárgyak akár újjá is születhetnek. A feladat szépsége abban rejlett, hogy az aláírás hagyományát megőrizzük és tovább fejlesszük a digitális kor szellemében.”

A tervezőről:

Nagy Ádám formatervező tavaly részt vett a Moholy-Nagy ösztöndíj programban, valamint Iglói-Nagy Péterrel közösen elnyerte a Magyar Formatervezési Díjat a WIWE szívdiagnosztikai készülékkel.

Nagy Ádám: www.adam-nagy.com

Birosign: www.birosign.com